talentbuilder 111820658458

Inzetten op talent voor meer welzijn: 3 pijlers

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Wie goed in zijn vel zit, heeft veel energie en kan goed presteren. Het hebben van interessant werk dat bij je past, is één van de belangrijkste factoren die bijdragen aan een gevoel van welzijn. Je talenten kunnen inzetten speelt hierbij een cruciale rol: de dingen gaan vanzelf en je voelt je opgeladen. Organisaties doen er dus goed aan om te investeren in talentontwikkeling. K&S-adviseur Peter Beschuyt geeft je vanuit de praktijk inzicht in het opzetten van een welzijnsbeleid met focus op talent.

 

Talent = competentie + waarde + energie

Aangezien we een groot deel van onze dag doorbrengen op het werk, heeft werk een grote invloed op ons leven en algemeen welzijn. Het is dan ook belangrijk dat je werk goed bij je past en aansluit bij je talenten:

  • Het werk gaat voor jou vanzelf (gevoel van competentie).
  • Je kan met je werk waarde creëren.
  • Je wordt mentaal opgeladen van je werk: het geeft je energie.

 

Inzetten op talent: 3 pijlers

Ook organisaties hebben er belang bij dat medewerkers vanuit hun talent kunnen werken. Duurzaam inzetten op talent is een win-win. De Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO heeft dat begrepen en ondersteunt haar medewerkers om hun loopbaan in eigen handen te nemen. Kessels & Smit ontwikkelde een traject voor talentontwikkeling dat werd uitgerold bij alle teams van de organisatie. Het traject steunt op 3 pijlers:

 

  1. Medewerkers helpen reflecteren over hun talenten
    Veel mensen zijn zich niet bewust van hun eigen talenten en zetten ze dus niet optimaal in. Door middel van diepgaande gesprekken in teamworkshops worden talenten benoemd en zichtbaar gemaakt in het team. Daardoor ontstaan er opportuniteiten om elkaar beter te leren kennen en talenten ook beter in te zetten in het team.

  2. Leidinggevenden als talentmanagers
    Resultaatgericht in gesprek gaan over talent, is iets wat je kan leren. Het opent de deur om het te hebben over welzijn, samenwerking, persoonlijke en professionele ontwikkeling. Als leidinggevende is het ook handig om te weten welke talenten in je team vertegenwoordigd zijn. Zo kan je bijvoorbeeld bewuster sterke projectteams samenstellen of beter bepalen naar welk talent je op zoek bent bij een vacature.

  3. Talent verbinden in een team
    Wanneer talent zichtbaar wordt in een team, opent zich de mogelijkheid om complementariteit te ontdekken en krachtige samenwerkingsverbanden te vormen. Teamcrafting vanuit talent, betekent het schuiven met taken om het aanwezige talent maximaal te kunnen inzetten.


 

Tool voor talentontwikkeling

In samenwerking met LannooCampus ontwikkelden we bij Kessels & Smit mytalentbuilder.com.  Een online tool die medewerkers ondersteunt om hun talenten in kaart te brengen: wat betekent talent voor mezelf en mijn werk, hoe haal ik er energie uit en hoe kan ik waarde creëeren? Welke collega voegt iets toe aan mijn talenten?

 

We gebruiken deze tool om teamdagen, zoals die bij TNO, te begeleiden. Medewerkers leren elkaar op een andere manier kennen en gaan naar huis met inzicht in zichzelf en hun loopbaan: wat willen ze meer, wat minder en waar willen ze in groeien.

 

 

Benieuwd om in jouw organisatie aan de slag te gaan met talenten en energie? Neem dan contact op met Peter Beschuyt.