Derk van der Pol
dieses profil liegt nicht deutschsprachig vor
Verhalen werken verbindend
Ik leef in de overtuiging dat veel verhalen binnen organisaties vaak niet verteld worden. Dit terwijl iedereen in mijn optiek een verhaal heeft dat de moeite waard is om te delen. Zeker als het gaat om verandering of een vraagstuk. In hoeverre kennen we elkaar en elkaars perspectieven nu eigenlijk?
Organisatiejournalistiek
Ik zie het daarom als mijn missie om mensen bewust te maken van de kracht van hun story; om deze verhalen op te tekenen en een brug te bouwen tussen afdelingen, culturen en vooral mensen binnen organisaties. Daarom duik ik als organisatiejournalist de wereld van organisaties in om op zoek te gaan naar mensen en diens verhalen rondom vraagstukken en veranderingen die spelen. Zo verbind ik individuele verhalen (microperspectieven) aan het collectieve verhaal (macroperspectief). Deze aanpak zorgt ervoor dat de verschillende beelden, verhalen en perspectieven, die er binnen een organisatie rondom een verandering of vraagstuk zijn, dichter bij elkaar worden gebracht. Zodat we elkaar beter begrijpen.
Je suis comme les autres
De combinatie van mijn studies Mediawetenschappen en Interculturele Communicatie brachten mij bij dit vakgebied. Ik herinner me mijn stage in Burkina Faso bij de Nationale Televisie. Daar maakte ik met een lokaal team een documentaire over kinderen met een hersenbeschadiging. Ik wilde bewustzijn creëren voor het feit dat deze kinderen ook kinderen zijn en een plek verdienen in de maatschappij. Bij een particuliere organisatie filmden we hoe kinderen met aandacht en persoonlijke zorg een lach op hun gezicht kregen. Ik genoot bovendien van de herkenbare dynamiek in de schoolklas: van pestkop tot slimmerik. Een kind stond op en zei: “Je suis comme les autres.” Ik ben zoals de anderen, ofwel: ik ben ook mens. Dat raakte me.
Dubbelperspectief
En in aansluiting daarop stuitte ik tijdens mijn Master Interculturele Communicatie op het begrip ‘dubbelperspectief’. Dit begrip is zo essentieel, omdat vanuit dubbelperspectief wederzijds begrip kan ontstaan. Het gaat er namelijk om dat we in de kennismaking met anderen aandacht hebben voor elkaar en dat we ons kunnen inleven in de andere kant van het verhaal. Daarbij is er niet zoiets als één waarheid. En daarom is het des te belangrijker een verscheidenheid aan verhalen en perspectieven op te halen, zodat er ruimte ontstaat voor het héle verhaal. Want door elkaar te begrijpen, ontstaat er ruimte om verder te bouwen aan dat ene doel waar iedereen (in wat voor organisatie ook) aan bijdraagt.
Mijn blogs
-
25-11-2024 / Blog / Door Derk van der Pol, Suzanne VerdonschotGesprekken. We voeren ze de hele dag door. Maar: hoe voer je nou een goed gesprek? Organisatiejournalist Derk van der Pol gaat in 'Koffie en een goed gesprek met' in gesprek met allerlei experts op het gebied van het voeren van goede gesprekken. In deze aflevering spreekt Derk met Suzanne Verdonschot. Derk nodigt haar uit naar aanleiding van een onderzoek dat ze samen deden bij een zorginstelling. Daar bleek dat feedback zeg maar wel een dingetje was. Ze kwam tot allerlei verfrissende perspectieven en inzichten over hoe je hiernaar kunt kijken. Op zo'n manier dat het zeg maar niet zo'n dingetje meer hoeft te zijn.
-
22-01-2024 / Blog / Door Derk van der Pol
De schakel voor succesvolle jongerenparticipatie
In de Derk van der Polcast gaat collega en organisatiejournalist Derk van der Pol op zoek naar bijzondere verhalen en inspirerende personen in het vakgebied van Human Resource Development (HRD). In deze aflevering gaat hij in gesprek met Marjolein de Jong, oprichter van Young Inspiration. Ze deelt haar inzichten over jongerenparticipatie en biedt stappen voor organisaties die willen beginnen met het betrekken van jongeren. -
20-12-2023 / Nieuws / Door Derk van der Pol
Hoe word je de perfecte stagewerkgever?
Stages, iedereen heeft ze gelopen. De ene ervaring beter dan de andere. Maar hoe creëer je nou de perfecte stage als stagewerkgever? Hoe zorg je voor een omgeving waarin zowel jij als organisatie iets hebt, als ook de student? En hoe zet je hierin het leerbelang van de student centraal in plaats van het belang van de organisatie?
publicaties
-
30-11-2020 /
Verhaal maken in organisaties
-
09-05-2019 /
Alleen al door te luisteren ontstaat er beweging
-
13-08-2018 /
Bouwen aan organisatiejournalistiek
-
09-03-2018 /
Defining and Exploring Highly Integrative Questions: Towards an Integrative Consultancy Approach in a Complex World
-
04-10-2016 /
In gesprek over organisatiejournalistiek
-
06-09-2016 /
Vitale zorgteams in dynamische tijden
Contact
Benieuwd naar wat Kessels & Smit voor uw organisatie kan betekenen?
Neem contact op met Derk van der Pol