ehbo2

Uitdagende ontwerpvraag? Wij bieden EHBO - Eerste Hulp Bij Ontwerpen

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Als enthousiaste ontwerpers van leerinterventies vinden we het leuk om te puzzelen op vragen en daar iets voor te bedenken. Zoals: hoe zorg ik ervoor dat mensen, die nieuw zijn in het vak van oncologie verpleegkundige, patiënten kunnen ondersteunen bij ingrijpende beslissingen over leven en dood? Of: hoe vertaal ik 150 verzamelde situaties over dilemma's in het werk van een stewardess in een aantrekkelijk en efficiënt leertraject?

 

Bij dit soort uitdagingen speuren we het internet af, kijken eens op Twitter en soms pakken we een boek uit de kast op zoek naar inspiratie. Maar liever sparren we erover met collega's en vakgenoten, of met mensen die we dagelijks tegenkomen. In de trein, bij de koffie, tijdens een overleg. Met elkaar praten over deze vragen leidt altijd tot nieuwe gezichtspunten. Wij leren daarvan, maar degene die met ons meedenkt ook. Dat is precies wat we met Eerste Hulp Bij Ontwerpen nastreven. Zelf wijzer worden door op een ontwerpvraag een reactie te formuleren die ons dwingt onze aanpak te expliciteren. En met onze reactie de vraagsteller verder helpen door een opening of ander perspectief te bieden.
 
We geven hier vast een voorproefje van een EHBOntwerp-vraag over prototyping.
 

Van het papier af komen

We kregen van iemand de vraag wat onze favoriete manieren zijn om met rapid prototyping verschillende ontwerpvarianten te testen. Rapid prototyping wil zeggen dat je al snel in het ontwerpproces prototypes maakt van de leerinterventie die je wilt inzetten. Zodat je dit kunt uitproberen en evalueren voordat je alles tot in de puntjes uitwerkt. De vraagsteller nodigde ons uit om onze ervaringen te delen met wat zij noemde: 'van het papier af komen'. Een uitdagende vraag, want we zijn verknocht aan tekst en taal. We dachten terug aan een interview dat we hadden met industrieel ontwerper Ineke Hans voor Het Ontwerpboek. Daarin heeft zij het over 'denken met je handen'.
 
Een kapstok, een gebouw, een logo of een website kun je allemaal snel materialiseren. Daarmee ben je al in de fase van rapid prototyping. Voor ons type ontwerpwerk is dat lastiger. Wij bouwen leerprocessen en daar kun je moeilijk een maquette van maken. Wel kun je een leerinterventie visualiseren. Bijvoorbeeld in de vorm van een storyboard, waarin je de leerervaring verbeeldt die iemand gaat meemaken. Of je illustreert de leerervaring met een fotoreportage of filmpje. Daarop kun je dan feedback vragen van toekomstige deelnemers.

 

Je kunt ook een stap verder gaan en onderdelen van je prototype uitproberen op de doelgroep zodat je het effect kunt testen. Dat hebben we bijvoorbeeld in een ontwerpweek bij een luchtvaartmaatschappij gedaan: toewerken naar drie leerinterventies die exemplarisch zijn voor de manier van werken in een nieuwe leergang. Die testinterventies hebben we uitgeprobeerd en daarna bijgesteld.
 

Prototyping als serie experimenten

Als het gaat over langdurige trajecten is een andere vorm van rapid prototyping mogelijk. Wij noemen dat kleine experimenten. De betekenis van een verandering is lang niet altijd te doorgronden. Laat staan dat je weet wat mensen daarvoor anders moeten doen en leren. De nieuwe situatie is er immers nog niet. Neem bijvoorbeeld een zorginstelling die zich wilde voorbereiden op de veranderingen die de Wet Maatschappelijke Ondersteuning met zich meebrengt. De vraag die we als ontwerpers dan aan de betrokkenen stellen is: welk eerste experiment zou je al kunnen doen, wetende dat dit er aan zit te komen? Waar dient zich de eerste kans aan om iets nieuws te proberen? Die vraag leidde ertoe dat verschillende mensen op verschillende plaatsen gingen experimenteren met anders werken. Vervolgens hebben we de tijd genomen om op de experimenten te reflecteren: wat leren we hiervan en wat zegt het over het volgende experiment? Zo'n verander-/leertraject biedt daarmee de ideale setting voor een serie experimenten die je kunt zien als rapid prototypes.
 

Nou, dit bedoelen we dus

Zo gaat Eerste Hulp Bij Ontwerpen dus in zijn werk. Jij stelt een vraag en wij puzzelen op de antwoorden.
 
Post je ontwerpvraag onderaan deze blog. Of tweet je vraag aan @erikdeen of @marielrondeel.
 

This site uses cookies to improve its usability. See our statement for more information.
Close
Cookie consent