leergang verhalend veranderen2

Leergang Verhalen(d) Veranderen

This page is not available in English - View in Dutch:


De wereld om ons heen zit vol met verhalen. Over onszelf, de ander en de wereld om ons heen. In de FCE leergang Verhalen(d) Veranderen richten we ons met name op verhalen die aanzetten tot ontwikkeling en beweging. We onderzoeken samen de kracht van verhalen. Wat is de potentieel helende en richtinggevende werking van verhalen? Hoe kun je verhalen gebruiken om verbinding te creëren en om te gaan met verschillen?

 

En daarnaast kijken we ook met een kritische blik naar verhalen. Welke verhalen worden er niet verteld? Op welke manier beïnvloeden ‘vanzelfsprekende verhalen’ om ons heen onbewust ons denken, doen en handelen? Wanneer wordt de kracht van verhalen gebruikt om te manipuleren of om mensen buiten te sluiten?

 

Het traject bestaat uit drie tweedaagse bijeenkomsten:

 

  • Bijeenkomst 1: Op verhaal komen
    In de eerste bijeenkomst staat jouw persoonlijke verhaal centraal. Welke vraagstukken spelen er in jouw praktijk waar verhalend veranderen een rol in kan spelen? Hoe werken eigen thema’s en ervaringen door in wat jij wilt met Verhalen(d) V Veranderen? We besteden veel aandacht aan de vragen die je aan jezelf en aan anderen stelt. De architectuur van een vraag beïnvloedt of en welke verhalen verteld worden. Wij richten ons op vragen die persoonlijke verhalen genereren, die een betekenisvol proces in gang te zetten. Welke verhalen maak ik en hoe beïnvloedt dat mijn werk als leidinggevende of veranderaar? Hiermee krijg je enerzijds zicht op jouw eigen verhaalvorming, anderzijds verbreedt je jouw repertoire op het gebied van verhalende vragen die je aan jezelf en aan anderen kunt stellen.

  • Bijeenkomst 2: Ruimte maken voor alternatieve verhalen in groepen
    De tweede bijeenkomst richten we ons op het ontwikkelen van verhalen in groepen en teams. De centrale vraag is hoe je een setting creëert waarin verhalen gedeeld kunnen worden en waarin er een alternatief verhaal kan ontstaan. Op welke wijze kun jij daar vanuit jouw rol aan bijdragen door middel van het tonen van je eigen kwetsbaarheid, het delen van jouw verhaal of het stellen van vragen? Wat is de rol van psychodynamische processen op welke verhalen er wel en niet mogen zijn? Hoe creëer je ruimte voor meerstemmigheid? In deze bijeenkomst krijg je zicht op de complexiteit van meerdere verhalen die op elkaar inwerken in groepen en jouw mogelijkheden om hier beweging in te creëren.

 

  • Bijeenkomst 3 en 4: Verhalen in beweging in grotere systemen
    In de derde bijeenkomst verleggen we het aandachtsgebied naar grotere systemen, zoals organisaties, waarin verschillende verhalen te vinden zijn over verleden, heden en de gewenste toekomst. In complexe systemen is verhaalontwikkeling uitdagend omdat belangen soms tegengesteld zijn of mensen elkaars verhalen niet kennen. Hoe kun je meerstemmigheid inzetten om een grotere beweging te creëren in de organisatie? Op welke wijze kun je verhalen vangen, delen en versterken? Met welke interventies en werkvormen kun je het verhaal van je organisatie en team verder ontwikkelen? In deze bijeenkomst leer je hoe je in complexe vraagstukken waarin het vastloopt, alternatieve verhalen kunt vinden en versterken. 

 

Meer informatie over deze leergang vind je hier.

 

This site uses cookies to improve its usability. See our statement for more information.
Close
Cookie consent