Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:
NedTrain is het onderhoudsbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen. De organisatie heeft door vergrijzing en geringe instroom van jong personeel dringend behoefte aan nieuwe monteurs, anders staan de treinen in Nederland straks stil. Die zijn echter steeds dunner gezaaid. Om zelf de regie te kunnen voeren over de werving en opleiding van technische vaklieden heeft Nedtrain de TechniekFabriek opgericht. Jonge mensen uit het VMBO en zij-instromers met gouden handjes leren er het vak van monteur en kunnen direct aan de slag in een baan.
Pionieren
Op dit moment ben ik met het projectteam aan de slag zodat de TechniekFabriek eind augustus de deuren kan openen. Daarvoor moet van alles gedaan worden, we zetten immers een hele nieuwe organisatie neer! Dat betekent onder andere dat we moeten bedenken hoe de bedrijfsprocessen lopen, wie we nodig hebben, hoe we de ruimtes inrichten, hoe we jong talent werven en hoe het leerproces eruit ziet. Een bijzondere ervaring: hoe bouw je een leeromgeving van 'scratch'?
Bundelen van expertise
ROC van Twente en NS Opleidingen zijn als partner van NedTrain betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het leerproces. Mijn rol is om ieders expertise te bundelen en samen een aantrekkelijk traject te maken. Daarbij gebruiken we zoveel mogelijk de bouwstenen die bij de diverse NedTrain locaties in het land reeds ontwikkeld zijn. De TechniekFabriek groeit daardoor uit tot een plek waar lokaal ontwikkelde initatieven samenkomen en tot een eenheid gesmeed worden.
Klaar voor de toekomst
De TechniekFabriek leidt op tot monteurs die klaar zijn om service en onderhoud te plegen aan treinen die nu rijden en ook aan treinen die in de toekomst op het spoor te zien zijn. Daarom biedt NedTrain aankomende collega's een Mechatronica opleiding aan, zodat zij op electrisch, mechanisch en besturingstechnisch gebied hun mannetje staan. Deze beroepsopleiding is gerelateerd aan het werk van monteur bij NedTrain. Deelnemers leren zo wat ertoe doet in de dagelijkse praktijk.
De uitdaging daarbij is om recht te blijven doen aan de eisen die de Minister van OCW stelt aan het beroep Monteur Mechatronica. De opgeleide monteur heeft recht op een diploma dat ook toegang verschaft tot een baan bij een andere werkgever dan NS. Dat vraagt veel puzzelen en afstemmen tussen de wensen van NedTrain en goedgekeurde diploma-eisen.
In het eerste leerjaar wordt er vooral geleerd op de locaties van de TechniekFabriek. Daartoe bouwen we een gesimuleerde leeromgeving met modellen van treinsystemen. In stages leert de deelnemer de werkpraktijk van binnenuit kennen. In het tweede leerjaar zijn de aankomende monteurs in dienst van NedTrain en leren zij het werk al doende. Als de deelnemers aan het eind van het leertraject de proeve van bekwaamheid met succes afleggen, ontvangen zij het diploma en kan de arbeidsovereenkomst worden verlengd.
Eerste loot aan de stam
De TechniekFabriek loopt vooruit op de ontwikkeling van het Railcollege. Doel van dit initiatief is om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om landelijk erkende, specifieke MBO vakopleidingen voor de spoorsector aan te bieden ten aanzien van Service & Veiligheid, Logistiek, Railvoertuigonderhoud, Railinfratechniek en Machinisten. De TechniekFabriek is daarvoor een prachtige proeftuin.
Meer informatie of inschrijven voor de NedTrain TechniekFabriek?
http://www.nedtrain.nl/werkenbijnedtrain/opleidingen/techniekfabriek
Op 14 april is er een open dag in Zwolle.