This page is not available in English - View in Dutch:
“Ik wil een wereldburger zijn, aan allen te behoren. Of meer nog een niet-burger te zijn” – Erasmus
Namasté! Stilletjesaan vind ik mijn weg in de overweldigende stad Delhi. Kleuren, geuren, koeien en duizenden mensen. Starende blikken overal. En smartphones, om een foto van mij te nemen. De ‘witte’ vallen hier op, het wordt gezien als een schoonheidsideaal en als een teken van rijkdom. Mijn blik staat op oneindig als ik op straat marcheer, want oogcontact is uit den boze. Mijn oren draaien overuren, om niet omver gereden te worden door een motor, rickschaw of taxi.
Ik ben Lisa, niet-burger (vreemdeling) in incredible India en stagiair bij Kessels & Smit.
Marc Avanzo, een Fransman, werkt al een tijdje samen met K&S internationaal en is adviseur bij Mc Kinsey, het grootste consultancybedrijf ter wereld. Vorig jaar nodigde hij Luk Dewulf uit om samen met hem een tweedaagse rond talent te begeleiden in New Delhi. Daar leerden ze Ashwin & Usha kennen. Ashwin is docent in enkele MBA-opleidingen en op dat moment net startende met zijn eigen coachingsbedrijfje "Gurukul Trainers". Het koppel was zodanig onder de indruk van de talentfilosofie die Luk & Marc uit de doeken deden, dat ze een samenwerking wel zagen zitten. En zodus, het was een win-win situatie, want via deze weg wil K&S de samenwerking met India verder uitbouwen.
En Lisa, wat heeft dat nu met jou te maken? Ik had vorig jaar, toen ik als 1ste master-studente ook al twee maanden stagiair was bij K&S België, uitdrukkelijk laten vallen dat ik op zoek was naar een buitenlandse stageopportuniteit. En plots kreeg ik in januari vanuit Delhi een telefoontje. Of ik het niet zag zitten om met twee Indiërs en een Fransman een talentenproject op te starten. Yes sir!
India Talent Revolution
India Talent Revolution is een samenwerking tussen Kessels & Smit en Gurukul Trainers. In scholen, bedrijven en andere organisaties in Delhi en omstreken zullen we het talentenverhaal verspreiden. We weten dat er hier een markt voor is. Studenten worden hier gepusht om een zo hoog mogelijke studie aan te vangen, ongeacht waar ze goed in zijn. Dit zorgt voor een immense mentale druk en zelfs zelfmoorden als gevolg (ik nodig jullie uit om deze link zeker te bekijken). Dit zorgt voor een continue proces, want uiteindelijk komen ze dan in jobs terecht waar ze zich helemaal niet als een vis in het water voelen en dit kan dan al snel tot burnout leiden. Er is duidelijk nood aan een andere kijk op het professionele leven.
Ik ben hier nu bijna twee weken. De website is zo goed als af, het logo is ontworpen, mijn visitekaartjes zitten in mijn handtas. We zijn klaar voor de markt. Vandaag brainstormen we over een strategie om onszelf te "verkopen".
Ik ben ongelofelijk vereerd en trots dat ik aan dit project kan meewerken als stagiair. Niet alleen kan ik mijn kennis als arbeids- en organisatiepsycholoog aanscherpen, ook leer ik hoe een project op te starten van nul, hoe te netwerken met potentiële klanten en hoe beslissingen te nemen over bepaalde kosten. Enerzijds werken we vanuit commercieel oogpunt (Marc, Ashwin & Usha moeten hier deels hun brood mee verdienen), anderzijds werken we vanuit een drang naar een betere samenleving. Verschillende workshops zullen kosteloos worden aangeboden aan "arme" schooltjes en vrijwilligersorganisaties. Eind september trek ik naar de Himalaya om er in een schooltje, opgezet door ngo Aarohi, de kinderen en vrijwilligers warm te maken voor hun talent...
Dat ik nog nooit zoveel zal leren als in de volgende maanden, dat is zeker!
Mijn ongezouten kijk op het Indische leven kun je volgen via www.delhicieus.wordpress.com