Cette page n'est pas disponible en français - Vue en Néerlandais:
Wat is het effect als leidinggevenden en medewerkers expliciet aandacht besteden aan het inzetten van ieders talent? Dat onderzochten we ruim een jaar geleden in een project met de Universiteit Tilburg. We zagen veel positieve effecten. Nu zijn we een stap verder en willen we vervolgonderzoek doen. Dit keer naar de informele en vooral ook de formele gesprekken over talent en functioneren.
We zien organisaties experimenteren met andere vormen van functionerings- en ontwikkelgesprekken. De oude formats voldoen niet meer. Er is behoefte om ook aandacht te besteden aan thema’s als talent, authenticiteit, bevlogenheid en energie. Maar hoe doe je dat handig? Wat werkt? Wij zijn nieuwsgierig…
Ontdekken of (en?) toepassen
Uit ons onderzoek van vorig jaar bleek dat het essentieel is rekening te houden met verschillen tussen mensen als het gaat om de mate waarin ze hun talenten (al) wel of niet kennen. Mensen die al best goed weten wat hun sterke punten zijn willen vooral support bij het verder verdiepen en meer inzetten van hun talenten in hun werk. Mensen die hun talent (nog) minder goed kennen hebben veel baat bij ondersteuning in het ontdekken van hun kwaliteiten. Kun je voor beide aspecten en beide soorten vragen ruimte maken in de gesprekscyclus? En zo ja: hoe?
Wat werkt?
De meest betekenisvolle gesprekken over talent ontstaan soms spontaan. Bij het koffieapparaat heb je het met je collega ineens over wat maakte dat een project zo goed uitpakte en leer je iets over de sterktes die je daarbij inzette. Tijdens de lunchwandeling raak je aan de praat over het afgelopen jaar en wat daarin nou echt highlights waren (en waarom). Dan komen er puzzelstukjes bij elkaar, waardoor ineens inzicht ontstaat. We zouden nog wel eens meer willen uitpluizen hoe zo’n wending in het gesprek kan ontstaan. Wat werkt? En kunnen we iets uit zo’n natuurlijk gesprek ook doortrekken naar de formele gesprekssetting?
Puzzelen kan ook ‘formeel’
We komen steeds vaker leidinggevenden tegen die tijdens functionerings/ontwikkel/beoordelingsgesprekken meer ruimte willen maken voor het sterke punten denken, die daar al expliciet mee experimenteren. Ze vragen zich af hoe ze dat goed doen, en… hoe je omgaat met iemand die niet goed genoeg functioneert, en hoe je de meer formele kanten van de beoordeling een plek geeft.
Wat zijn aanpakken die werken? Wat is daarvan het effect? En wat is ervoor nodig? En hoe kan het nog anders (hoe zet je 360 graden feedback effectief in, en hoe betrek je collega’s bij de reflectie, bijvoorbeeld)?
Op onderzoek!
We willen graag samen met organisaties onze vragen over P-gesprekken onder de loep nemen. Wanneer loopt iemand uit een gesprek met energie en ideeën om nog meer werk te maken van zijn of haar talent? Wat draagt daaraan bij? Wat maakt dat iemand ‘aan’ gaat?
Onze hypothese is dat dit gebeurt wanneer degene over wie het gaat, zelf aan zet is. Als het niet gaat om een beoordeling maar om een onderzoek, en als er echt samen gepuzzeld wordt. We zijn op zoek naar plekken waar dit al gebeurt in de praktijk, om te achterhalen wat dit soort gesprekken opleveren. Welk effect het heeft, voor diegene in het gesprek en ook op prestaties in het werk.
En we zoeken plekken waar het nog niet gebeurt, maar er energie is om te experimenteren met ander soortige gesprekken. We richten ons op P-gesprekken in de zin van Puzzel Gesprekken: Gesprekken waarin mensen puzzelen op de betekenis van ervaringen en informatie die ze krijgen van collega’s of klanten. We verzamelden al een aantal praktische tips, onder andere over vormen en beoordelingschaal-taal die uitnodigt tot een ander gesprek.
Doe je mee?
Werk jij binnen je organisatie al met een andere manier van beoordelen en functioneringsgesprekken? Of wil je dat graag? We gaan graag samen op onderzoek uit. We doen dit in samenwerking met Marianne van Woerkom van Tilburg University. Interesse of meer informatie? Mail naar Mara, mspruyt@kessels-smit.com.