focus

6 hacks om te focussen op wat jij echt belangrijk vindt

Diese Seite ist auf Deutsch nicht verfügbar. - lesen auf Niederländisch:


Het is officieel zomer! De tijd van rust en ruimte is nabij. Of je nu naar school gaat, studeert of al aan het werk bent. De weken voor de zomer zijn altijd hectisch. Hoe drukker het is, hoe lastiger om focus aan te brengen. Lukt het jou om aandachtig te werken aan dat ene project, terwijl je tegelijk je studie nog moet afronden of er nog een lijst aan actiepunten open staat? Hoe houd je aandacht voor dat wat je echt belangrijk vindt?

Komend najaar weer overvolle agenda’s, geen tijd voor jezelf en continu de ratrace bijbenen? De zomer is het ideale moment om daar wat aan te doen.

1. Sta vroeg op

Het klinkt natuurlijk weinig populair. Vooral als je net van school komt. Of van de universiteit. Je bent dan juist gewend om laat naar bed te gaan. En ook wat later op te staan. Ik geef toe. Ook voor mij was dat lange tijd het geval. Maar ik zie nu ook dat de tijd verandert. Vanaf half acht ’s ochtends tot elf uur ’s avonds ontvang ik het ene berichtje na het andere. Ik wil voorkomen dat ik wakker word op een moment dat mijn halve netwerk al volop aan het werk is. Dat geeft het idee dat ik met een achterstand begin. Als ik vroeg opsta, voorkom ik dat de dag mij overkomt.

 

2. Durf achter te lopen

Vorige zomer las ik het boek The 4-Hour Work Week van Tim Ferriss. Hij doet de suggestie om eens in de week e-mail te beantwoorden. En de rest weg te organiseren. Hij doet dat zelf door rules op te stellen. Dat vind ik persoonlijk ingewikkeld. Desondanks sprak het idee mij aan. Hoe kan ik de momenten dat ik mijn e-mail beantwoord batchen, oftewel samenvoegen, zodat het me op zo min mogelijk momenten steeds weer afleidt? Ik kies ervoor om achter te lopen. Ik besteed elke dag een half uur aan het beantwoorden van e-mail. Voor urgente zaken ben ik bereikbaar via telefoon, sms of Whatsapp. Mijn doel is om alle e-mails van de vorige dag weggewerkt te hebben. In de tussentijd check ik nooit mijn e-mail. Zo kan ik andere dingen aandachtig doen.

3. Leer tegenvallen

Radicale keuzes maken helpt om gefocust te blijven. Stop met de dingen die vervelend zijn en zwaar voelen. Dan ontstaat er ruimte voor dingen die je belangrijk vindt. Het nemen van dit soort besluiten is makkelijker als je ondernemend in je werk staat. Het maken van radicale keuzes is lastig, omdat je dan tegenvalt bij anderen. En tegenvallen moet je leren, leerde ik van mijn collage Cora Smit. Oefen je erin door het vaker te doen. Michael Hyatt introduceerde de gewoonte ‘Quit Thursday’. Stop iedere donderdag met iets. Zodat het voor jou een gewoonte wordt, dat je niet alles afmaakt. Als het niet zinnig of leuk meer is, stop er dan mee. Als je doorgaat, heb je alleen jezelf er maar mee. Bekwaam jezelf in de kunst van het afzeggen.

4. Kijk naar verbetering

Met mijn collega Theo Visser sprak ik in de zevende editie van mijn podcast Do I Have A Choice over mindset. Een mindset is jouw opvatting over je eigen ontwikkelbaarheid. Met andere woorden. Ben je gericht op ‘de beste zijn’ of op ‘beter worden'. De manier waarop je naar jezelf kijkt en naar je eigen ontwikkeling heeft invloed op hoe je met tegenslag omgaat. Word je daar teveel door afgeleid? Dan ontneemt het focus. In de statische mindset is falen een teken dat je geen aanleg hebt. In een groeimindset is falen een teken dat je nog niet de juiste strategie heb gevonden. Hoe ga jij om met tegenslagen? Praat jezelf niet aan dat je geen aanleg hebt. Stukje bij beetje verbeteren. Dat geeft energie.

5. Ga bewegen

Mentale focus, vraagt om fysieke focus. Ik draag nu ongeveer een jaar een Apple Watch. Dit apparaatje geeft mij directe feedback op mijn fysieke beweging. Waarom dat belangrijk is? Je bent mentaal sterker en ook veerkrachtiger wanneer je fysiek ook goed in je vel zit. Welke fysieke activiteit geeft jou energie? De een maakt een wandeling. De ander gaat windsurfen. Voor mij is het een potje boksen. Of voetballen met mijn zoontjes.  Je hebt maar een batterij. Daar moet je goed mee omgaan.

6. Plan tijd met jezelf

Hoe ziet jouw agenda eruit? Jouw agenda is de manier waarop je jouw ambities en idealen verwezenlijkt. Je kunt wel dromen. En daarop gericht willen zijn. Maar als je geen tijd inruimt om er gestalte aan te geven dan gebeurt er niets mee. De grote valkuil is dat jouw agenda alleen maar afspraken met anderen bevat. Dan heb je dus nooit tijd voor jezelf. Plan tijd voor jezelf: schrijftijd, lummeltijd, opruimtijd, denktijd, brainstormtijd. Gewoon in je agenda zetten. Anders plant iemand anders het zomaar weer vol met afspraken die vooral voor anderen belangrijk zijn.

 

 

Meer weten over focussen? Op dinsdagavond geeft Pieterjan een gratis webinar over focus. Hoe houd je focus, terwijl je met meerdere projecten bezig ben? Je kan je hier registreren.